Samen werken en leren

• Op onze school kijken we naar ‘Wat werkt in de groep’* (Marzano). Zijn factoren van succes gebruiken wij  om te komen tot optimale prestaties en ontwikkeling bij de kinderen. We verstaan hieronder de totale ontwikkeling van een kind in al zijn facetten. In de klas zetten we coöperatieve werkvormen in om samen te werken en te leren.

Competenties 21ste eeuw

• De competenties die een kind nodig heeft in de 21e eeuw zijn goed te integreren in het model van Marzano. Dit model laat zien dat de invloed van een sterke leerkracht verreweg het grootst is op de prestaties en ontwikkeling bij leerlingen. De leerkracht doet ertoe!
  • Eenbes basisschool Vijfblad werkt met Coöperatief leren en DenkBeelden in groep 1 tot en met 8. De coöperatieve werkvormen die we onze leerlingen aanleren zijn een goede aanvulling op de 21st century skills. DenkBeelden zijn visuele, grafische en/of digitale hulpmiddelen om ons denken en leren te kaderen en onze fantasie en creativiteit te prikkelen. Met DenkBeelden maken we door middel van een model een beeld van ons denken. Het is een krachtig hulpmiddel bij het structureren en onthouden van informatie. Coöperatief leren en DenkBeelden behoren tot de uitgangspunten van Marzano. Daarmee leren de kinderen:
  • Sociale vaardigheden
  • Samenwerken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Digitale geletterdheid en mediawijsheid
  • Creativiteit
  • Communiceren
  • Kritisch denken

* Onderwijswetenschapper Robert J. Marzano.